Fire damer vandrer videre

Det er fredag formiddag, en ganske grå og hustrig sådan, midt i september. Ved en bensinstasjon på Ryen i Oslo møtes fire damer. De samler seg i én bil og ruller ut på veien. Kursen er staket ut; nord-nordøstover. De skal passere Mjøsa, Elverum, Trysil…

De fire damene er ivrige, forventningsfulle, sugne på nye opplevelser. I november i fjor gikk de fire damene to uforglemmelige turer – en i Ytre Hvaler nasjonalpark og en i svenske Kosterhavets nationalpark. I mars i år tilbragte de en eventyrlig vårvinter-helg på skitur i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Det kunne ha stoppet der, men det gjør ikke det. De fire damene vil ha mer. De fire damene vet at det finnes mange nasjonalparker i Norge. Det finnes til og med nasjonalparker som ingen av dem har vært i tidligere.

Etterhvert som bilen med de fire damene forserer mil etter mil på sin ferd nordover, klarner det stadig mer opp. Når damene passerer grensa mellom Trysil og Engerdal er det knapt en sky igjen på himmelen. Dermed er det værmessige grunnlaget for turhelgen lagt. For de fire damene skal ikke se plagsomt mange skyer de to neste dagene – om noen.

På Elgå ved Femunden opprinner lørdag morgen med sol, rim i gresset, gyllent høstløv…

IMG_9064

Etter en kjapp morgentur ned til Femunden, inntar de fire damene frokost på fjellstua. Matpakker smøres, termoser fylles. Så er de klare! På leide sykler suser de av sted innover grusveien, de 10-11 kilometerne til Svukuriset.

IMG_5700

Ved turistforeningshytta på Svukuriset setter de fra seg syklene, og etter en kort pust i bakken bærer det videre til fots – inn i Femundsmarka nasjonalpark, denne nasjonalparken som ingen av dem har besøkt tidligere. Jammen er det på tide at det skjer!

IMG_5705

Allerede når de går ut fra Svukuriset, har de målet for dagens tur i sikte – toppen av Stor-Svuku, 1416 m.o.h.

IMG_5711

Det er en fantastisk dag i fjellet. Morgenens rimfrost er en saga blott. Utover dagen melder de tosifrede plussgradene seg, og det blir usedvanlig varmt til en septemberdag i fjellet å være.

IMG_5713

De holder jevnt tempo, de fire – og etter et par timer når de toppen av Stor-Svuku.

IMG_5721

Her slapper de av og nyter utsikten i fulle drag – både lenge og vel, før de omsider gir seg i kast med hjemveien.

IMG_5722

Det er for alvor bær-tid i Femundsmarka på dette tidspunktet, både hva blåbær og tyttebær angår. Det nyter damene godt av idet de nærmer seg Svukuriset. De legger inn diverse bærplukke- og bærspisestopp. De flittigste av dem fyller plastposer med bær og jubler over at råvarene til julemiddagens tyttebærsyltetøy er i boks – unnskyld; i pose. De ikke fullt så flittige ligger langflate i lyngen, på jakt etter «det perfekte tyttebærbildet». Vel, vel…

IMG_5743

På Svukuriset setter de fire damene seg igjen på syklene og ruller tilbake til Elgå, vel vitende om at de har enda en tur i vente denne helgen. Kan det bli stort bedre?

***

Lenker: De fire damenes turer til Ytre Hvaler/Kosterhavet og Dovrefjell/Sunndalsfjella, informasjon om Femundsmarka nasjonalpark og om Svukuriset.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s